fbpx

TANDIMPLANTAT

Tandimplantat förändrar livet på den som går utan eller saknar tänder. Eftersom implantat, till skillnad från löstagbara proteser, fästs i käkbenet blir det lättare att tugga och du slipper oroa dig för att de ska lossna. Dessutom stimuleras käkbenet vilket gör det starkare och friskare.  Tandimplantaten kräver inte heller att du slipar och borrar i friska tänder runt implantatet. Nästan alla människor kan behandlas med implantat och det är näst intill omöjligt att se skillnad på en implantatstödd keramisk krona och en riktig tand.

Anledning till att en eller flera tänder har förlorats kan vara många. År av forskning och utveckling har förbättrat, förfinat och effektiviserat implantatkirurgin.

Implantatbehandlingen är en kirurgisk behandling. Vid operationen skruvas ett implantat av titan ner i käkbenet. Tiden för inläkning av skruven är cirka 2-3 månader men det är först efter cirka 2 år som man bedömer att läkningen är fullständig. Om käkbenet inte skulle vara tillräckligt brett eller högt för att sätta en implantatskruv är det möjligt att operera in benstimulerande protein. Detta för att stärka benet runt implantatskruven. Denna bedömning görs vid konsultation. Implantatskruven utgör således en konstgjord rot som tandläkaren kan fästa tandkronan på. När implantatskruven kan belastas med tandkronan (då nya tänder sätts på plats) beror på käkbenets kvalitet och hur många implantat som opererats in. I regel sker det inom 2-12 veckor. Om benstimulerande protein opererats in blir läkningen dock något längre, ca 6-9 månader.

Hur länge ett tandimplantat håller beror på många faktorer och det finns vissa patienter som har en något högre risk att förlora eller få problem med sina implantat. Riskgrupperna består bland annat av rökare, diabetiker vars värden är dåligt inställda, personer med en tandlossningshistorik eller de som inte sköter sin munhygien. 95 % av antalet implantatoperationer är lyckade och om ett implantat mot förmodan skulle lossna utförs en ny operation.

Vill du veta mer? Ring oss på 08-580 393 00

Rulla till toppen