fbpx

PROTETIK

Att ersätta förlorade tänder är en fråga om livskvalitet. Många upplever exempelvis att avsaknaden av tänder påverkar deras utseende och därmed deras självkänsla negativt. Saknade tänder kan dessutom leda till problem att tugga, känna vad mat smakar och ge upphov till allvarliga hälsoproblem.
 
Vi på Viksjö Tandhälsa erbjuder de allra bästa och modernaste metoderna för att ersätta dina
tänder och ge dig livskvaliteten och leendet tillbaka.

Kronor/broar

Om man vill ersätta en skadad tand kan man ersätta den med en krona. En krona är en individuellt utformad ny tand som fästs på den befintliga skadade tanden. Den gamla tanden slipas först ned och vi gör en avgjutning som en tandtekniker använder för att göra den nya kronan/tanden. materialet för kronan är oftast porslin eller kombinationer av porslin och metall, beroende på dina behov och önskemål.
 
Om du helt saknar enskilda tänder kan det vara lämpligt med en bro för att ersätta dem. En bro tillverkas i samma material som en krona men använder friska tänder bredvid den saknade tanden/tänderna för att skapa fäste. Vi slipar då ner ”granntänderna” till hålet och använder dem som bro-stöd. Med hjälp av en avgjutning kan vi sedan skapa en bro som ersätter både den saknade och de nedslipade tänderna.
 
 

Tandimplantat

Tandimplantat är i många situationer det bästa sättet att ersätta en eller flera förlorade tänder. Implantat har stora fördelar jämfört med exempelvis tandproteser. Implantatet både känns och beter sig nämligen ett mer som din egen eftersom det är fäst i käkbenet. Implantat kräver inte heller att man behöver slipa, borra och behandla närliggande friska tänder som vid en bro. Implantatet ser därför helt naturligt ut och blir oftast väldigt långvarigt dessutom är risken för komplikationer relativt liten.
 
När implantatet sätts in borras ett hål i käkbenet där implantatet (en titanskruv) fästs, allt under lokalbedövning så att du inte känner någon smärta. Sedan växer implantatet samman med käkbenet och ovanpå på titanskruven fästs sedan en porslinskrona som ser ut precis som en vanlig tand. Med implantat kan man ersätta både enskilda tänder och hela tandrader och med rätt underhåll och god munhygien ger implantaten en pålitlig lösning som kan vara hela livet.
 

Tandproteser

För den som vill ersätta en eller flera tänder men där krona/bro eller implantat inte är aktuella kan en protes vara ett alternativ. Beroende på hur många tänder som ska ersättas så finns det antingen helproteser (som ersätter en hel över- eller underkäke) eller delproteser (som ersätter individuella tänder i en över- eller underkäke). Proteserna tillverkas i plast efter en avgjutning av din gom och är avtagbara men fäst olika beroende på vilken typ det är. Helprotesen fästs genom en sugfunktion i gommen och delprotesen fästs i de kvarvarande tänderna. För den som använder helprotes krävs också att man övar upp ett nytt sätt att tugga eftersom protesen har större risk att lossna.
 
Munhygienen är lika viktig med eller utan riktiga tänder. För många kan det kännas jobbigt att ta ut tänderna på natten. Men det är bra att låta slemhinnorna vila under natten för att undvika inflammation.
 
När protesen inte är i munnen ska den rengöras från bakteriebeläggningar med en protesborste. Det går bra att använda vanligt diskmedel. Protesen ska inte ligga och lufttorka eftersom det finns risk att plasten förstörs.

Rulla till toppen